Här ligger vårt informationsbrev till alla er som kommer åka på lägret! Har ni fler frågor är det bara kontakta kommittén!

Informationsbrev

Packlista

FAQ

Denna FAQ är uppdelad i tre delar:
1. Allmänna frågor om vintermötet
2. Frågor som berör dig som funderar på att åka som deltagare
3. Frågor som berör dig som förälder eller ledare för en ungdomsgrupp

1. Allmänna frågor om vintermötet

Fråga: Vad är vintermötet?
Svar: Vintermötet är ett nyårsläger som arrangeras varje år av Svenska Kyrkans Unga i Växjö stift. Lägret sträcker sig från den 28 december till 1 januari på Stiftsgården Tallnäs. Vintermötet planeras och genomförs av en kommitté som består av 4 personer.

Fråga: Vad gör man på ett Vintermöte?
Svar: På ett Vintermöte hinner man med massor av grejer! Vi har bjudit in spännande föreläsare som kommer att prata om viktiga och intressanta ämnen, vi kommer att ha möjlighet till att diskutera om vår tro och resonera om olika sätt att stärka den. Dessutom kommer vi att hitta på massa annat roligt och sist, men inte minst, kommer vi att avsluta vårt läger traditionsenligt med ett unikt och spektakulärt nyårsfirande tillsammans med gamla och nya vänner.

Fråga: Kostar det något att åka på Vintermötet?
Svar: Ja, det kostar 1050 kronor om du är medlem i Svenska Kyrkans Unga. För icke-medlemmar och vuxenmedlemmar kostar det 2 600 kronor. Avgiften betalas in i förskott till Bankgiro 5096-0269 senast 15/12 2021. Märk betalningen med församling, kursnr 3707 och namn på deltagarna ni betalar för. Många lokalavdelningar och församlingar kan hjälpa till både med anmälan och betalning så hör efter vad som gäller i din lokalavdelning eller församling. Säg till om du vill ha hjälp att kontakta din församling.

Fråga: Vilket är årets tema?
Svar: Årets tema är GENOM ELD OCH VATTEN, ett vintermöte i schlagerns anda! Kolla gärna på informationen om temat här på hemsidan.

2. Frågor som berör dig som funderar på att åka som deltagare

Fråga: Jag känner ingen som tänker åka, men vill åka på Vintermötet ändå. Går det?
Svar: Självklart! Det är många som har åkt på sitt första Vintermöte utan att känna någon, och det brukar inte vara några som helst problem. Stämningen är väldigt öppen och välkomnande och det är lätt att hitta nya vänner. Om du känner dig lite osäker kan du alltid säga till kommittén eller skriva i anmälan att du åker själv och att det är första gången du åker så ska vi ta lite extra hand om dig. Ta chansen och åk! Du kommer inte ångra dig. Och det värsta som kan hända är ju faktiskt att man får åka hem lite tidigare, med det tror vi inte kommer behöva hända.

Fråga: Jag har tänkt fira nyår med mina vänner, kan jag ändå åka på Vintermötet?
Svar: Det är möjligt att lämna lägret innan Nyårsafton, men vi vill att du har i åtanke att du i så fall kommer att missa ett oförglömligt nyårsfirande. Det är dock viktigt att du anger detta i din anmälan så att vi vet om att du åker tidigare.

Fråga: Finns det några krav jag måste uppfylla för att åka på Vintermötet?
Svar: Vintermötet riktar sig till ungdomar mellan 14-30 år. Det enda du behöver tänka på innan du anmäler dig till Vintermötet är att du ska vara medlem i Svenska Kyrkans Unga (vilket du kan bli här: http://svenskakyrkansunga.com/medlem) om du vill ha det subventionerade priset. Annars finns det absolut inga krav för att åka på Vintermötet, hit är du välkommen precis som du är! Är du under 14 vill vi dock att du kontaktar kommittén innan du anmäler dig.

Fråga: Jag är över 30 år och inte ledare för en ungdomsgrupp men vill ändå åka på vintermötet, får jag det?
Svar: Vi tycker att det är mycket viktigt med äldre vuxna på plats under vintermötet. Dock ser vi helst att du åker som funktionär om du är över 30 år och inte är ledare för en grupp ungdomar. Kontakta kommittén så försöker vi hitta en uppgift för dig. För att kunna skapa en trygg mötesplats för alla ungdomar förbehåller vi oss dock rätten att neka personer över 30 år som inte är ledare för en grupp att delta på vintermötet.

Fråga: Jag har precis konfirmerats och vet inte så mycket om kyrkan. Kan jag ändå åka på Vintermötet?
Svar: Absolut! Vi kräver inga förkunskaper av dig som deltagare, vi kommer att anpassa diskussioner efter olika svårighetsgrader så att du kan känna att du kan få ut det allra mesta av föreläsningar och samtal.

Fråga: Vad är det bästa med Vintermötet?
Svar: Det bästa med Vintermötet är allt! Först och främst gemenskapen, öppenheten, den välkomnande stämningen och chansen att träffa människor från andra delar av distriktet som man inte träffar så ofta. Att få fira nyår med gamla och nya vänner, på ett drog- och alkoholfritt läger. Sedan är föreläsningar och möjligheten till fördjupning väldigt bra, och man har chans att fördjupa sin tro, ställa frågor och höra vad andra tänker om saker.

Vintermötet är ett väldigt kul läger som samtidigt ger plats åt reflektion och diskussioner, till den grad man vill ha det. För det är också en väldigt bra grej med Vintermötet, att det är så många olika människor med olika intressen som alla hittar något de gillar under lägret. För att inte tala om musiken, atmosfären, nyårsfirandet, alla workshops, caféet, Tallnäs, alla människor och årets tema… Åk på årets Vintermöte på lägret så kan du själv få komma på vad det bästa är!

Fråga: Vad för regler gäller?

Under vårt arrangemang gäller Svenska Kyrkans Unga i Växjö stifts Alkohol-, tobaks- och nakotikapolicy. Vårt arrangemang kommer även att vara fritt från energidryck, enligt en rekommendation från Svenska Kyrkans Unga.

3. Frågor som berör dig som förälder eller ledare för en ungdomsgrupp

Fråga: Vilka planerar årets vintermöte?
Svar: Vi är fyra personer som planerar årets vintermöte. Läs mer om vilka vi är på kommittésidan.

Fråga: Jag vill vara funktionär på vintermötet, hur kan jag bli det?
Svar: Vad kul att du vill hjälpa till. Vi behöver allt från lägerband och cafépersonal till samtalsledare och fixare. Skicka ett mejl om du är intresserad av att hjälpa till.

Fråga: Vad händer om mina glasögon går sönder under vintermötet eller om jag skadar mig?
Svar: Svenska Kyrkans Unga har en olycksfallsförsäkring som gäller alla våra medlemmar under ett arrangemang inklusive resa till och från arrangemanget. Läs mer om vår medlemsförsäkring här: http://svenskakyrkansunga.se/medlem/medlemsforsakring/

Fråga: Jag är ledare för en ungdomsgrupp, får jag åka på vintermötet med mina ungdomar?
Svar: Självklart är du som ledare välkommen på vintermötet! Ska du åka med dina ungdomar men kan tänka dig att hjälpa till med någon uppgift under lägret får du gärna kontakta kommittén.

Fråga: Vi vill åka med en grupp konfirmander från vår församling på vintermötet, går det bra?
Svar: Det går bra att åka med en konfirmandgrupp på vintermötet. Vi har dock som krav att ni måste ha med ansvariga ledare för gruppen. Kontakta gärna oss i kommittén innan ni anmäler en grupp konfirmander.