Under sommarhajken kommer två imponerande astronomiska fenomen inträffa, Perseids meteorregn och en s.k. supermåne. Dessa ska vi guida er genom, under de sena sommarkvällarna 11-14 augusti 2014, ute på Horsö, en bra bit från stadens ljus. Men vad är ett meteorregn och en supermåne då?

”Stjärnfall, det ljusstreck som kortvarigt syns på stjärnhimlen när en liten kropp, en meteoroid, från rymden med hög hastighet faller in i jordatmosfären.”. (www.ne.se)

Det är såhär nationalencyklopedin börjar sin beskrivning av en meteoroid, eller ett ”stjärnfall” som det kallas i folkmun.

Ett meteorregn är helt enkelt väldigt många stjärnfall under en kort tidsperiod. Persieds meteorregn är bland de intensivaste kontinuerligt återkommande meteorregn som vi kan se med blotta ögat. Upp till otroliga 100(!) stjärnfall per timme kan ses under denna period 2014 som pågår 17 juli till 24 augusti och som lägligt nog har sin ”peak” natten till onsdagen den 13 augusti (www.nasa.gov). Deltagarna på sommarhajken kommer alltså med mycket stor sannolikhet se många stjärnfall.

Som om detta inte skulle vara nog kommer likväl månen (är även fullmåne under hajken) befinna sig i det läge i sin ovala bana som är väldigt nära jorden. Därav namnet supermåne.

Tips till packlistan: Med hjälp av en vanlig kikare kan man skåda några av Jupiters 67 månar, man kan även skymta Jupiters ”ränder”.

Vi vill därför välkomna er alla som är födda 1998 eller tidigare till en mycket speciell sommarhajk. Platsen är Horsö, Kalmar, datumen är 11-14/8 2014 och kostnaden är 400 kr.

Vänligen

Kommittén för Svenska Kyrkans Unga i Växjö stifts Sommarhajk 2014
Frida, Jacob, Rebecka, Sanna

För mer inspiration, följ länkarna!
NASA – Det amerikanska rymdprogrammet: http://www.jpl.nasa.gov/asteroidwatch/meteor.cfm

Nationalencyklopedin – Ett helt fantastiskt uppslagsverk: http://www.ne.se/meteor?i_h_word=stj%C3%A4rnfall